Add

25 May 2016

Important Maths Question And Answer For Bin sachivalay Clerk Exam

1.Find the greatest number that will divide 43, 91 and 183 so as to leave the same remainder in each case.
A.     4    B.     7
C.     9    D.     13

Answer: Option A


2.The H.C.F. of two numbers is 23 and the other two factors of their L.C.M. are 13 and 14. The larger of the two numbers is:

A.     276    B.     299
C.     322    D.     345


Answer: Option C

3.Six bells commence tolling together and toll at intervals of 2, 4, 6, 8 10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes, how many times do they toll together ?

A.     4    B.     10
C.     15    D.     16

Answer: Option D




4.Let N be the greatest number that will divide 1305, 4665 and 6905, leaving the same remainder in each case. Then sum of the digits in N is:
A.     4    B.     5
C.     6    D.     8


Answer: Option A



5.The greatest number of four digits which is divisible by 15, 25, 40 and 75 is:
A.     9000    B.     9400
C.     9600    D.     9800

Answer: Option C


6.The product of two numbers is 4107. If the H.C.F. of these numbers is 37, then the greater number is:

A.     101    B.     107
C.     111    D.     185


Answer: Option C



7. Three number are in the ratio of 3 : 4 : 5 and their L.C.M. is 2400. Their H.C.F. is:

A.     40    B.     80
C.     120    D.     200



Answer: Option A


8.The G.C.D. of 1.08, 0.36 and 0.9 is:

A.     0.03    B.     0.9
C.     0.18    D.     0.108


Answer: Option C


9. The product of two numbers is 2028 and their H.C.F. is 13. The number of such pairs is:
A.     1    B.     2
C.     3    D.     4



Answer: Option B


10.The least multiple of 7, which leaves a remainder of 4, when divided by 6, 9, 15 and 18 is:

A.     74    B.     94
C.     184    D.     364


Answer: Option D


Bin Sachivalay clerk  : kachhua.com
More  Important Maths Material come on kachhua.com...
What does kachhua provide?

Video lecture : Here we provide videos in which all important topics are included.By these videos you can learn everything at your home.There is no requirement to go to any coaching class.
Material : Here we provide Online  exam material,which you can read in your PC or mobile.
Test and solution : Here we provide daily online test. The solutions of these tests are also provided,by which you can test yourself that how much you learned and can improve your performance by more practice and preparation.
For do preparation online with kachhua, click on the below links...


Click the below link For other competitive exams like GPSC, IBPS, CCC, UPSC, HTAT, TET, TAT etc. :

No comments:

Post a Comment